1 – vær snill med deg selv

Slapp av litt! Ingen grunn til å være så streng mot deg selv. Perfeksjon kan ingen oppnå uansett. Vi er alle fulle av feil og mangler, og superhelter er fiksjon. Du er ekte og du er her – nå! Hvis ikke du er snill med deg selv, har du ingen garanti for at andre er det. Så senk kravene til noe som ekte, levende mennesker kan oppnå. Gi deg selv belønning når du innfrir både delmål og «helmål».

 

2 – framelsk annerledeshet i alt og alle

Den beste støtten en kan gi seg selv og alt annet i livet, er å støtte opp under annerledeshet! Det er lov å være annerledes, og – kanskje viktigst – det er bra å være annerledes. Ved å gi tommel opp for annerledeshet, hjelper du både deg selv og andre til å mestre seg selv og eget liv, gjennom å forstå at en er annerledes og gjennom å godta sin annerledeshet. Slik øker livskvaliteten raskt!

Det finnes verken bedre eller dårligere. Bare annerledes.

Aldri har en konformt tenkende person skjøvet verden et lite hakk videre.

 

3 – verdsett de rundt deg

I ditt liv er det en hel del mennesker som bryr seg om deg og er glade i deg. Omtal og tiltal dem på en positiv og støttende måte, heller enn en negativ og støtende måte. Det sistnevnte vil raskt hjelpe deg til det verste et menneske kan oppleve, nemlig ensomhet. Spesielt fæl er ensomheten om man også har klart å skyve de aller nærmeste – familien – vekk fra seg.

 

4 – se og bemerk det positive

«Så fin du er i den grønne genseren!» betyr at noen synes du ser fin ut i den grønne genseren du har på deg. Det betyr IKKE at du ikke ser fin ut rød, blå, brun, sort, rosa, gul eller lilla genser. Noen har bemerka noe positivt. Da må du se / høre det positive. Smil og si takk, uavhrngig av om du tror på det som ble sagt eller ei. Det koster å gi en kompliment. Minstelønna alle skal ha for å gi komplimenter, er et smil og et takk.

 

5 – vær sårbar

Vær åpen, ærlig og direkte. Det er kanskje de som ikke takler det. Til å begynne med. Noen vil se på deg som svak fordi du uttrykker følelser – du blir rørt og viser det, du har det kjipt og forteller om det, du har det fint og deler det, du er takknemlig for noen og lar dem få høre det.

Erkjenn egen utilstrekkelighet. Godta at andre er bedre enn deg til noe og la dem være det. Tenk på at dere sammen er et utrolig godt lag som utfyller hverandre, og at enda flere involverte på laget kan bidra med noe de er ekstremt flinke til.

Omfavn nederlag som den fremste kilden til utvikling og framgang!

 

6 – den sanne gylne regel

Gjør ikke mot andre det du ikke vil at de skal gjøre mot deg.